dijous, 4 de juny del 2009

PRESENTACIÓ DE DEMPEUS A CASTELLDEFELS



Desprès d’una breu però intensa gestació, el passat 19 de febrer de 2009 es presentava en societat una nova entitat anomenada DEMPEUS per la Salut Pública.


Al saló d’actes de l’Ateneu Barcelonès uns centenars de persones procedents de diversos fronts i experiències al voltant del món de la salut ens aplegàvem de forma pública i notòria en suport explícit al Manifest fundacional de Dempeus que us convidem a llegir i signar. Un document coral i participatiu on ens posicionem nítidament en posicions empoderades i actives en les seves tres línies de reflexió i d’acció:

1.- la defensa del caràcter públic del sistema nacional de salut,

2.- la participació social de màxima qualitat a totes les polítiques des de la salut pública,

i 3.- la deguda atenció sanitària i social envers noves malalties emergents especialment dures i sovint encara negades i menystingudes, patologies complexes de gran prevalença i agressivitat com ara la fibromiàlgia o la síndrome de fatiga crònica.


En aquestes setmanes transcorregudes fins aquí, Dempeus, no ha parat de créixer i d’obrir contactes i sinèrgies tal com es plantejava el seu manifest. No pas competint però sumant amb moltes altres organitzacions i associacions de semblants tipus i a territoris amb qui coincidim en defensa d’allò públic i front la creixent onada privatitzadora i mercantilista que pateix el sector salut i el seu ample entorn.


La pàgina web de Dempeus no ha deixat d’incrementar visites i contactes, de linkar-se amb blocs i webs de prestigi nacional, estatal i internacional (la mateixa British Medical Journal recollia l’irrupció de Dempeus). Hores d’ara les persones que integrem Dempeus de forma entusiasta, multidisciplinària, des del rigor i amb la força que donen les idees clares i les causes justes i necessàries, venim de participar a Jornades i activitats sobre el tema ( Participació social en Salut del CAPS, o a la presentació del document de la OMS sobre Desigualtats en Salut al Ministeri de Sanitat a Madrid). Hem conegut altres entitats, col·lectius i persones, hem visitat ciutats com Reus o Madrid, on es treballa i es lluita per la salut que volem molt més enllà de l’absència de malaltia. Hem redactat i publicat, les persones del segell “Dempeus”, articles i comunicacions que han estat reproduïts a revistes, diaris i profusament al ciberespai. I mentre tant no hem deixat ni un dia de donar el nostre suport més solidari a les persones afectades de les mencionades malalties fibrofatigades, que aquest 21 de maig feien anàlisi i valoració de l’aplicació de la Resolució que el Parlament de Catalunya va votar per unanimitat i com a resposta a una ILP signada per 140.00 ciutadanes i ciutadans. Tota aquesta activitat tant intensa (que no “febril”) com gratificant ha estat possible per la generositat de moltes persones altruistes i conscients que aquesta és una situació o no podem perdre ni mutilar el dret a la salut.


I ara toca presentar Dempeus a Castelldefels, a la Sala Margarida Xirgu (c/.Bisbe Urquinaona, 21 -Pl. de la Cultura) el dia 17 de juny, a les 7 de la tarda.

No és una casualitat ni l’atzar. Castelldefels és la ciutat on viuen i treballen diverses persones integrants de la Junta de Dempeus. L’associació mateixa hi té avui per avui la seva seu. Diversos professionals del sector salut són i treballen a Castelldefels, però sobretot d'aquesta ciutat són algunes persones pacients-impacients i sens dubte no passives, i algunes associacions ciutadanes i participatives. És molt raonable, doncs, convocar-nos a una trobada oberta i engrescadora on escoltarem i parlarem, on no debatrem sobre pastilles ni malalties sinó sobre persones i salut. On esperem que la música i la poesia ens acompanyin … i on, en acabar, tots i totes DEMPEUS aixecarem ACTA de la nostra determinació, insurgent i democràtica, per la salut i la sanitat publiques.


US HI ESPEREM !!


També podeu llegir la notícia al bloc de l'Angels Martínez Castells, fundadora i presidenta de Dempeus per la salut pública, Punts de Vista.

, i al bloc de Dempeus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu deixar un comentari, si voleu